przepis

Krem ziemiaczano-porowy z chipsem z marchewki

Poleca Andrzej Węgierak, szef kuchni Kresowej Osady w Baszni Dolnej.

SKŁADNIKI
• Por 2 szt
• Ziemniaki 0,5 kg
• Śmietana 30% 100ml
• Bulion drobiowy 0,5 l
• Marchew
• Olej
• Ostra papryka
• Ząbek czosnku
• Sól, pieprz (do smaku)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ziemniaki obieramy, myjemy, pora rozcinamy na pół i płuczemy dokładnie w zimnej wodzie. Następnie ziemniaki i pora wkładamy do garnka, zalewamy ciepłą wodą tak żeby warzywa były tylko zakryte, gotujemy do miękkości. Podczas gdy warzywa się gotują, można zająć się przygotowaniem chipsów – marchew myjemy, obieramy, następnie wycinamy plastry przeciągając obieraczkę wzdłuż marchewki przez całą jej długość. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej tak, żeby zakrył całe dno patelni, nasze plastry wkładamy na tłuszcz i smażymy aż zaczną nabierać złotego koloru. Ugotowane warzywa miksujemy blenderem na gładką masę. Następnie zawartość garnka przekładamy na drobne sito i przecieramy. Dodajemy bulion, śmietanę, rozgnieciony ząbek czosnku, doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą ostrej papryki. Całość zagotowujemy. Gotową zupę nalewamy do talerza, dekorujemy chipsem oraz kiełkami z pora lub pietruszką.

CZAS PRZY GOTOWANIA 40 minut

Por pomaga w leczeniu anemii, podnosi stężenie dobrego cholesterolu HDL w organizmie, wspomaga w walce z kacem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *