ziemialubaczowska

Gołąbki na sposób lwowski z pieczenią ze schabu w sosie kurkowym

Poleca Andrzej Węgierak, szef kuchni Kresowej Osady w Baszni Dolnej

SKŁADNIKI
• 1 główka kapusty młodej
• 1 kg ziemniaków
• 0,5 kg kaszy gryczanej
• 2 cebule, czosnek
• sól, pieprz do smaku, ocet
• masło
• schab 1 kg
• 2 szt. marchwi, seler, czosnek
• liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, czerwona papryka, kminek
• olej
• kurki 200 g
• masło 50 g, śmietana 30% 0,5 l
• cebula
• natka kopru, sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Gołąbki:
Kapustę dokładnie myjemy i wycinamy koczan. Parzymy we wrzątku z łyżką soli i połową szklanki octu. Liście powinny odchodzić od główki. Przygotowujemy pojedyncze liście. Do ugotowanych i wystudzonych ziemniaków dodajemy usmażoną na maśle cebulkę (pokrojoną w kostkę). Nieparzoną kaszę mieszamy z ziemniakami z cebulką i startym czosnkiem. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Zawijamy gołąbki. Układamy ciasno w brytfanie. Ostatnią warstwę posypujemy startym masłem. Pieczemy 1,5 h w temperaturze 160oC.

Schab:
Umyty, wysuszony schab nacieramy mieszanką przypraw: łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu, 6 startych ząbków czosnku, łyżka papryki, duża szczypta kminku, pół szklanki oleju. Mięso marynujemy całą noc w lodówce. Schab wyjmujemy godzinę przed pieczeniem, aby ogrzał się do temperatury pokojowej. Na grubych oczkach ścieramy dwie marchwie i selera. Mięso z warzywami, liściem laurowym i zielem angielskim przekładamy do rękawa foliowego i pieczemy godzinę w temperturze 170oC. Po wyjęciu z piekarnika mięso musi odpocząć przez około 30 minut.

Sos:
Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy w garnku na złoty kolor. Dodajemy umyte i wysuszone kurki. Dolewamy śmietany zmniejszając ogień pod garnkiem, sos powinien powoli gęstnieć. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, posypujemy siekanym koprem.

Koper wzbogaca smak grzybów. Warto dodać również szczyptę majeranku. Mrożone grzyby odgotujmy wcześniej w mleku w celu pozbycia się gorzkiego smaku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *