cof

Golonka z indyka w musztardzie i miodzie na kapuście zasmażanej

„Najlepsza potrawa regionalna na bazie miodu” na Festiwalu Dziedzictwa Kresów

SKŁADNIKI
GOLONKA
• 4 szt. golonki z indyka
• 2 łyżki sosu sojowego jasnego
• 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
• 2 łyżki musztardy sarepskiej
• 3 łyżki miodu naturalnego
• 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
• ½ łyżeczki ostrej papryki

KAPUSTA ZASMAŻANA
• 1 główka małej kapusty
• 2 łyżki oleju
• 1 cebula, 1 marchewka
• 1 szklanka bulionu
• 1 łyżka mąki
• 6 łyżek śmietany
• ½ łyżeczki kminku
• 1 listek laurowy
• ½ pęczka kopru
• sól, pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

GOLONKA
Wszystkie składniki na golonkę z indyka wymieszać ze sobą, a potem natrzeć nimi mięso, włożyć je do garnka, przykryć pokrywką i odstawić na noc do lodówki. Na następny dzień golonkę piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180⁰C przez około godzinę.

KAPUSTA ZASMAŻANA
Kapustę poszatkować, sparzyć. Pokroić cebulę w kostkę. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę. Potem dodać kapustę i startą na tarce marchewkę. Wszystko zalać bulionem. Dodać kminek, liść laurowy, doprawić pieprzem i solą. Gotować na małym ogniu aż kapusta będzie miękka. Na patelni podsmażyć mąkę, dodać śmietanę i posiekany koper, doprawić, w razie potrzeby dodać wodę. Wymieszać z kapustą.

Na talerz nakładamy porcję kapusty, obok kładziemy golonkę i dekorujemy plastrami miodu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *