O55A9372

Makaron penne w sosie śmietanowym z kurczakiem, blanszowanym szpinakiem i serem lazur*

Poleca Andrzej Węgierak, szef kuchni Kresowej Osady w Baszni Dolnej

SKŁADNIKI porcja dla 4-5 osób

• Makaron penne 400 g
• Szpinak świeży 150 g
• Pierś z kurczaka 1 szt., ok. 150-200 g
• Śmietana 30 % – 200 ml
• Czosnek, sól, pieprz
• Do dekoracji i wzbogacenia smaku: suszone pomidory, ser lazur lub gorgonzola

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Kroimy filet z kurczaka w kostkę i smażymy na maśle. Po obsmażeniu kurczaka dodajemy szpinak i mieszamy aż zmniejszy on swoją objętość. Następnie wlewamy śmietanę i gotując na małym ogniu doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem do smaku. Odcedzony makaron dodajemy do sosu, razem wszystko mieszamy. Gotowe danie wykładamy na talerz, dekorujemy posypując suszonymi pomidorami i serem.

*Danie z jesiennego menu Kresowej Osady w Baszni Dolnej.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *